04-12-2020
Spørgsmål
I tilsynsplanen for 2020 er der nogle minkfarme som skal have basis tilsyn i år, men hvor vi endnu ikke har udført tilsynet. Vi vil høre om vi i den nuværende situation, hvor minkfarmene er ved at lukke ned, må erstatte basis tilsynene på minkfarmene med et tilsvarende antal tilsyn på andre typer af landbrug eller om vi fortsat skal udføre tilsynene på minkfarmene og så måske gøre brug af nogle af de dispensations muligheder for tilsynene vi fik i sommers?
Svar
Svaret er præciseret den 2. marts 2021
Den individuelle tilsynsforpligtelse på minkbrugene fortsætter i det omfang det kan lade sig gøre under hensyntagen til Fødevarestyrelsens retningslinjer og anvisninger. Hvis der er spørgsmål omkring kommunernes adgang til minkbesætninger i forhold til smitterisiko, bedes disse rettet til Fødevarestyrelsen. Ministeren har ad flere omgange meddelt dispensation for bestemmelserne i miljøtilsynsbekendtgørelsen. Find gældende dispensation her.
I forhold til kommunens mål om antal af tilsyn, vil tilsynene kunne udskiftes med tilsyn på andre landbrug, så længe det ikke resulterer i, at den individuelle tilsynsforpligtelse for minkbrugene tilsidesættes.
For virksomheder og husdyrbrug, der er omfattet af kravet om regelmæssige tilsyn iht. miljøtilsynsbekendtgørelsens § 1, stk. 2, gælder kravet om regelmæssige tilsyn fra driften påbegyndes og indtil driften ophører. Driften anses for ophørt, når eventuelle miljømæssige foranstaltninger i forbindelse med ophøret er foretaget, fx tømning af tanke, oprydning af oplag mv. Herefter har miljømyndigheden en generel tilsynsforpligtelse efter miljøbeskyttelseslovens kapitel 9 eller husdyrbruglovens kapitel 5.
Det betyder, at en minkfarm er omfattet af kravet om regelmæssige tilsyn, herunder at basistilsyn og prioriterede tilsyn skal føres efter bekendtgørelsens regler, indtil der ikke længere er aktiviteter, gødningsoplag eller andre kilder til forurening. Det er op til den enkelte myndighed at vurdere, om det er hensigtsmæssigt at tage dispensationens muligheder for digitale og reducerede tilsyn i anvendelse ved de planlagte tilsyn på minkfarmene.
Indtil minkfarmen eventuelt vælger at genoptage driften har miljømyndigheden en generel tilsynsforpligtelse.
Hvis minkfarmen vælger at genoptage driften inden godkendelsen eller tilladelsen bortfalder, jf. reglerne i hhv. husdyrbruglovens § 59 a og husdyrgodkendelsesbekendtgørelsens §§ 53, 54 og 55, vil minkfarmen igen være omfattet af kravet om regelmæssige tilsyn. Vær i den forbindelse opmærksom på, at ministeren har dispenseret for reglerne om kontinuitetsbrud i husdyrgodkendelsesbekendtgørelsen § 55, stk. 1, for så vidt angår minkfarme med godkendelser meddelt efter § 33 i lov om miljøbeskyttelse samt for tilladelser og godkendelser meddelt efter §§ 10-12 i lov om miljøgodkendelse m.v. af husdyrbrug. Dispensationen er gældende fra den 28. oktober 2020 til og med den 31. december 2021. Dispensationen er sendt rundt til landets kommuner. I forhold til godkendelser meddelt efter § 33 i lov om miljøbeskyttelse, finder kontinuitetsbrudsreglen i miljøbeskyttelseslovens § 78 b anvendelse, så længe der er dispenseret fra reglen i husdyrgodkendelsesbekendtgørelsens § 55.
I sager om forurening eller ved risiko for forureninger, der er en følge af, at husdyrbruget er ophørt (altså efter at godkendelsen eller tilladelsen bortfalder) er kommunen tilsynsmyndighed, jf. husdyrbruglovens § 44, stk. 4. Det vil sige, at kommunens opgave som tilsynsmyndighed ikke ophører, fordi husdyrbrugets drift er bragt til ophør. Henvisningen i § 44, stk. 4 til lovens §§ 46, 48 og 49 understreger, at kommunen også skal forestå evt. håndhævelse, når forholdene tilsiger det. Kommunen skal altså ikke fortsætte det normale tilsyn, efter godkendelsen eller tilladelsen er bortfaldet, men reagere på risici for, eller konstaterede forureninger som relaterer sig til den ophørte produktion.